fbpx

Hur man tvättar bilen rätt!

Vad behöver man för att tvätta bilen?

  •  Kallavfettning (petroliumbaserad), typ BVE kallavfettning. För att lösa upp eventuell tjära och asfalt, det behövs inte vid varje tvätt tillfälle men när du känner att lacken börjar bli sträv eller får “små svarta prickar” är det hög tid för detta.
  • Alkalisk avfettning, vi jobbar bara med BVE Grön. Alkalisk avfettning löser upp all organisk smuts, fågelspillning, vägdamm, bromsdamm med mera.
  • Fälgsyra, vi gillar BVE Fälgrent då den löser bromsdammet väldigt snabbt och effektivt, den går även att späda ut 50/50 med vatten för bättre ekonomi.
  • Högtryckstvätt – det är inte ett krav men det blir verkligen mycket bättre resultat och du reducerar risken att repa lacken genom att du kan spola bort all lös smuts. Det är viktigare med mycket vattenflöde än högt tryck när du väljer högtryckstvätt.
  • Tvättsvamp eller tvättvante. Det finns många olika alternativ, tvättvante gjord av lammull är det mest skonsamma för lacken, våfflad tvättsvamp fungerar också utmärkt.
  • Tvätthink, försök hitta en med galler i botten så tvättsvampen inte kan komma åt smutsen som lägger sig i botten av hinken under gallret.
  •  Schampo, här finns också en mängd olika men vi rekommenderar Mothers Wash & Wax som är ett vaxschampo, dvs att det tillför lite vax varje gång du schamponerar med detta.
  • Torkduk, här är Diamantduken ett självklart val för oss. Förr i tiden var det sämskskinn man använde, men det är idag historia. 
 
 

Tvätta bilen på rätt sätt, här är vår metod.

 Det första du ska göra är att applicera kallavfettning, det funkar bra med en vanlig sprayflaska eller en lågtrycksspruta. Kallavfettningen applicerar du på dom områden där du oftast får så kallade “svarta prickar” som nästan alltid är asfalt/tjära. En petroliumbaserad avfettning löser upp dessa prickar och du kommer se att det börjar rinna en brun sträng under varje prick. Låt kallavfettningen verka i några minuter, tills de nästan börjar torka. Om det hinner torka så kan du applicera en tunn “dimma” igen bara för att funka upp det lite igen.

Nu har kallavfettningen fått verka några minuter, då är det dags för alkalisk avfettning. Alkalisk avfettning löser det mesta som inte kallavfettningen rår sig på. Alkalisk avfettning applicerar man över hela bilen (ovanpå kallavfettningen), då fuktar man upp kallavfettningen igen och dessa två jobbar väldigt bra ihop. Låt även detta verka några minuter

När du nu har gjort dom två ovanstående stegen klara är det dags att spola av bilen, detta rekommenderar vi starkt att du använder en högtryckstvätt till för att få ett bra resultat. När man spolar av en bil som har någon form av avfettning applicerad så spolar man ALLTID nerifrån och upp på lagom avstånd i vågräta rörelser. Exempelvis börjar man längst ner på tröskeln fram, rör sakta strålen bakåt och sedan höjer man strålen lite så man samtidigt överlappar lite av den nu rena ytan, på så vis undviker man fula smutsränder eller att man skulle missa något område. Anledningen att man alltid ska spola nerifrån och uppåt är för att man alltid ska sträva efter att ha kem mellan strålen och lacken, börjar man uppifrån och går neråt hinner kemet rinna av innan man kommit halvvägs och då får man ett sämre resultat. Spola noggrant överallt så du verkligen spolar av all smuts och avfettning. 

Nu är bilen förhoppningsvis ren från all lös smuts om du gjort på rätt sätt, men fälgarna kanske inte blev helt rena med avfettning? Då är det dags för fälgsyra, de kan du också applicera med en sprayflaska eller lågtrycksspruta. Du kan med fördel även borsta eller svampa fälgarna, använd gummihandskar då fälgsyra inte är bra för huden. Spola till sist av fälgarna nerifrån och upp.

Blanda nu en hink med schampo och ljummet vatten, använd tvättsvamp eller tvättvante och svampa bilen. När du svampar bilen gör du faktiskt uppifrån och ner. Detta för att det förmodligen är minst risk för smuts ju högre upp på bilen du kommer. Se till att dela in bilen i olika sektioner, exempevis taket, huven, en skärm, en dörr osv, på så sätt minskar du risken för att missa någonstans för det ser inte så bra ut när man har missat en fläck på en dörr. Det syns inte att du missat förens bilen är helt torr. 

Nu när du svampat hela bilen spolar du av den, också uppifrån och ner. Avspolningen av schampot kan du göra med en vanlig trädgårdsslang eftersom inget högt tryck behövs, du ska bara spola av allt schampo. Spola länge, tills du är helt säker på att allt schampo är borta.

Nu är det dags för avtorkning, detta steg gör man för att inte få så kallade “kalkfläckar” som lätt blir om man låter bilen självtorka. Använd gärna en Diamantduk för att skona lacken från repor och minimera tiden, diamantduken har en otrolig uppsugningsförmåga. Ta även en annan trasa som du är mindre rädd om och torka dörrgångarna, det ser alltid trevligare ut om man får det någorlunda rent där med.

Nu har du precis gjort en riktig handtvätt, visst blev det rent och snyggt?

tvättar bil
Call Now ButtonRing nu