fbpx

Hur man rekondar en entreprenadmaskin invändigt

Om du ska rengöra en hjullastare, grävmaskin eller annat entreprenadfordon invändigt, läs då denna beskrivning.

Innan du börjar - Töm hytten på prylar

Allting som inte sitter fast tar du ut ur hytten så som instruktionsböcker, papper, mobilladdare, pennor. Även golvmattan tar du ur om den inte sitter fast allt för mycket, det är mycket lättare att rengöra gummimattan riktigt utanför hytten. Om pedalerna på golvet är någorlunda lätta att ta bort så underlättar det om du gör det. Sätt på dig en pannlampa för att se i alla mörka skrymslen. 

Dammsugning nummer ett

När hytten är rensad från lösa prylar är det dax att dammsuga hela hytten, dammsugning kommer att göras flera gånger mellan dom olika rengöringsstegen så göm inte undan dammsugaren efter första rundan. Här ska du försöka dammsuga upp så mycket löst smuts som är möjligt, använd med fördel ett borstmunstycke på dammsugarslangen. 

Tornador eller tryckluftsmunstycke

För att få loss smutsen som nu sitter kvar överallt i hytten så kan du behöva en Tornador som med hjälp av tryckluft och ett cirkulerande munstycke trycker ur sig rengöringsmedel. Om du inte har tillgång till en Tornador så funkar det även med ett vanligt blåsmunstycke och en pensel eller borste. Huvudsaken att du får loss den smuts som sitter fast. När detta steget genomförs blir det massvis med smuts som måste dammsugas upp igen.

Dammsugning nummer två

Nu ska du dammsuga upp den smuts som lossnat vid föregående rengöringssteg. Om det skulle vara blöt smuts eller vätska så gör det inget om du dammsuger upp det så länge du inte har en papperspåse i dammsugaren. Dammsug länge och noga, det är inte ovanligt att det kommer fram mer om du nu kör Tornadorn en gång till under tiden du dammsuger. 

Mirakelsvamp

Med en mirakelsvamp och lite rengöringsmedel kan man uppnå nära nyskick även på dom mest nersmutsade plasterna inuti en hjullastare eller grävmaskin. Det är inte sällan plastpaneler som är ljusgrå till färgen i entreprenadfordon, som är fläckvis mörkare, av smuts. Spruta rengöringsmedel i svampen och gnugga svampen på alla plastpaneler i hytten. Den smutsiga vätska som blir när du gnuggar torkar du direkt upp med en mikrofiberduk så inte smutsen torkar in igen. Gör denna process flera gånger om det behövs. Även ratten behöver rengöras ordenligt, en riktigt ren ratt är matt, inte blank. 

Återfukta plast och gummi

För att plasten ska få tillbaka samma fina yta som när den var ny kan du behöva “återfukta” den. Med hjälp av en microfibertrasa och Protectant som du sprayar i trasan och stryker ut över alla plastytor får man genast en mycket bättre skyddande yta som ser betydligt mycket finare ut. Detta medel kan också sprayas på gummimattor och däcksidor för att se naturligt svart ut igen. 

Klädseltvätt / våtdammsuga sätet

Sätet/stolen är oftast av tyg, som brukar vara väldigt smutsigt. Spraya på rengöringsmedel på tyget, använd rikligt med rengöringsmedel, låt verka i några minuter. Ta en borste av valfri modell och borsta loss smutsen. Våtdammsug sätet med en klädseltvätt som både tillför vatten och suger upp det. På så vis sköljer du igenom tyget så det blir riktigt rent och fräscht. Låt sedan stå och torka.

Putsa rutorna

Det vi brukar spara till sist är att putsa rutorna. Fönsterputsning är inte helt enkelt om man inte utför det så ofta. Många gör felet att man inte torkar torrt, dvs att man låter medlet självtorka. Då resulterar det i att det blir spår kvar. Man ska använda så lite fönsterputs medel som möjligt. Använd en bra trasa som är avsedd för fönsterputs. Spraya fönsterputs medel i trasan och gnugga tills det är helt torrt. Om det inte blir rent första gången så upprepa processen med mindre fönsterputs medel. Se till att torka överallt, från bägge håll på rutorna.