fbpx

Hur polerar man upp sina matta strålkastare till nyskick?

krackelerad-volvo-lykta.jpg

Hur polerar man strålkastare eller lyktor på bilen?

  1. Man börjar med att rengöra strålkastarna noggrant så ingen smuts finns kvar alls.
  2. Nästa steg är att slipa ner strålkastaren med slippapper i flera steg.
  3. Den nu nerslipade ytan ska nu poleras upp så den blir blank..

Vad behöver man för att renovera sina strålkastare på egen hand?

Hur man går till väga

Går det att polera / renovera alla strålkastare?

Hur vet man om det är möjligt att återuppliva sina matta och repiga strålkastare? Går det att renovera alla strålkastare? 

Nej det går inte att få liv i alla strålkastarglas som med tiden blivit matta och repiga. Man måste ta reda på om “strålkastarglasen” är av plast eller glas, det går bara att renovera dom om dom är av plast. Det är oftast bara strålkastare / lyktor av plast som blir matta och repiga för att plasten tar stryk av solens UV-strålning, väder och dom påfrestningar dom utsätts för i trafiken. 

amarok-strålkastare.jpg

Steg 1 - Rengöring och förberedelse

Innan du börjar slipa eller polera dina matta strålkastare så måste du först rengöra riktigt. Se till att all smuts avlägsnas från lyktglasen. 

För att inte av misstag råka slipa på lacken bredvid strålkastarna så är det bra om man maskerar ytorna runt om närmast lyktglasen med maskeringstape som tål vatten. Maskera noggrant från ytterkanten av strålkastaren och cirka 5 cm ut. 

Fyll en blomspruta eller lågtrycksspruta med vanligt kranvatten eller en såpblandning (cirka 2 droppar till 1 Liter vatten). 

Nerslipad-saab-lykta.jpg
polerad-saab-lykta.jpg

Steg 2 - Slipa ner den matta ytan

Nu ska du tänka dig att du ska slipa ner den matta och slitna ytan, du ska avlägsna det yttre lagret av plasten för att få fram en ny yta av plasten som du sen ska polera blank. 

Jag brukar rekommendera att man ska börja slipa med kornstorlek 500 och sedan stegvis gå uppåt till kornstorlek 2500.  Du måste slipa tills du har en jämnt slipad yta i varje steg. Om du slipar för hand kan det upplevas som det tar väldigt lång tid, vilket det också gör. Att slipa med en liten tryckluftsdriven maskin är alltid att föredra. Slipa varje steg noggrant så att du slipar bort föregående stegs sliprepor. Om du skulle slipa för lite i något av stegen eller hoppa över något steg så kommer det att synas sen i slutet så gör riktigt från början. 

Man kan både torrslipa och våtslipa, det får man avgöra själv vad man föredrar. Jag brukar torrslipa i dom tre första stegen, alltså 500 – 800 och 1000 sedan våtslipar jag resterande steg. Se till att det är vått hela tiden om du våtslipar. 

 

polerar-strålkastare-scaled.jpg

Steg 3 - Polera den matta ytan till blank

När du nu har slipat strålkastarna och du känner att du är nöjd så ska du polera upp den matta slipade ytan tills den blir helt blank och strålkastaren i princip ser ut som ny. 

Vilket fabrikat på rubbingen / polermedlet du använder dig av har mindre betydelse, vissa “experter” vill gärna få det att framstå som att valet av polermedlet avgör allting men det är inte så. Det är tillvägagångssättet och din teknik som avgör hur slutresultatet blir. Valet av trissa och hur du doserar polermedlet har däremot större betydelse.

Jag föredrar att använda mig av en ulltrissa när jag polerar det första steget för att få bort den mest matta ytan. Ulltrissa är det absolut “grövsta” som ger mest avverkning, liknande effekt som en hårdare skumtrissa. En mjukare skumtrissa däremot avverkar inte särskilt mycket utan är mer avsett för sista slutfinishen när man vill få fram den sista glansen. 

Om du använder en skruvdragare med adapter och stödplatta för en liten trissa eller en roterande polermaskin kommer du uppnå resultat allra snabbast. Med en oscillerande polermaskin kommer det ta längre tid eftersom en sådan maskin inte avverkar lika snabbt och effektivt. 

När du doserar polermedlet på trissan ska du inte göra som många av “proffsen” säger med att du ska ha “3 små ärtor”. Du ska lägga polermedlet i en jämn lagom tjock sträng runt trissan cirka 1-2 cm in från ytterkanten. Försök undvik att ha något polermedel i mitten av trissan eftersom polermedlet har en förmåga att krypa in mot mitten av sig själv när du polerar. 

Använd lagom tryck på maskinen när du polerar i en lagom hastighet, inte för fort och inte för sakta. Ju mer tryck du använder desto högre friktion får du. Oavsett om man polerar en matt strålkastare eller repor i lacken så ska man alltid tänka “friktion”, det är friktionen i kombination med trissan och doseringen av polermedlet som avgör hur mycket och hur snabbt du avverkar. 

Polera tills hela ytan är helt blank och fin, ungefär som när strålkastaren var ny. Det är oftast möjligt att få en sliten strålkastare att se helt ny ut om man ger det tillräckligt med tid och har tålamod.

Vår poleringsguide kan hjälpa dig att förstå mer om polering.