fbpx

olika sätt att ta bort dekaler på

Ta bort dekaler

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att ta bort dekaler / rensa bil dekor. Samma gäller här som på många andra områden att inget facit finns över vad som är det mest effektiva sättet eller vad som är mest skonsamt för lacken. Att prova sig fram för varje projekt är nog det bästa alternativet för att hitta rätt metod. Vissa gånger när dekoren har varit monterad på bilen i många år kan det vara ett väldigt tidskrävande arbete att avlägsna alla dekaler. Eller dekalerna kanske går lätt att ta bort men allt klister fastnar är inte ovanligt. Dom allra flesta föredrar nog att få bort både dekoren och klistret i samma moment för att rensa klister är bland det tråkigaste som finns. Det finns en oskriven regel som många gör trots att det bidrar till ett dåligt slutresultat på lacken, rakblad. Att använda sig av rakblad är kanske ibland nödvändigt för att få tag på ett hörn men om du inte kan hantera ett rakblad så ska du definitivt låta bli. Här kommer mina 4 olika metoder som jag använder mig av.

1. Ångtvätt

Ångtvätt eller ångmaskin, vad det än heter så producerar den ånga vilket är varmt. Fördelen med ånga framför en varmluftspistol exempelvis är att ånga aldrig blir mer än cirka 100 grader och därmed ganska riskfritt att man förstör lacken. Ånga är också väldigt effektivt i många fall, dekalerna släpper lätt och en lagom stor yta på bilen blir varmt så man kan arbeta bort bokstav för bokstav om dekoren är av bokstäver. 

Se till att inte bränn dig på fingrarna bara, det är inte så skönt. Man kan använda gummihandskar men jag tycker att det blir svårt att hantera dekoren med gummihandskar så jag föredrar att jobba utan såna. Försiktighet och sunt förnuft är väl kanske det som i många andra fall är att rekommendera.

2. Värmepistol

Värmepistol eller varmluftspistol, kanske det som kommer upp i mångas tankas allra först när man ska ta bort dekaler. Ibland är värmepistol det absolut överlägsna tillvägagångssättet. Det kräver försiktighet och sunt förnuft även detta men mest för lackens fortsatta skicks skull. En varmluftspistol har inte som ånga en gräns för hur varmt det blir så är man inte försiktig så är det lätt att förstöra lacken med för mycket värme. 

Även här ska man tänka på att inte bränna fingrarna. Det behöver nödvändigtvis inte vara en värmepistol med digital display och ställbar effekt som jag använder i videon men det underlättar naturligtvis.

3. Varmt vatten i lågtryckspruta

Varmvatten i en lågtryckspruta, ett säkert alternativ precis som ånga för att det inte kan bli varmare än cirka 100 grader. Fungerar som så att man kokar upp vanligt kranvatten i en vattenkokare och sedan häller det i en vanlig tryckspruta. Spraya en tunn dimma med det varma vattnet på dekalerna du vill fokusera på och försök pilla upp en kant sedan drar du. Kan behöva spraya på mer varmvatten emellanåt.

Tredje gången gillt, passa så du inte bränner fingrarna, använd gummihandskar om du vet med dig att du är klumpig =) 

4. Gummitrissa / dekorrivare

Gummitrissa / dekorrivare finns i olika former och till olika verktyg. Den jag använder i videon är en sådan som man monterar på skruvdragaren. Finns även riktiga dekalrivare som är avsedda för att riva dekaler. 

Om man använder sunt förnuft och lite försiktighet så går detta att göra utan att behöva polera lacken efteråt men i många fall blir lacken lite matt eller får märken av gummitrissan. Om det blir märken så är det bara att polera bort med rubbing. 

Detta alternativ är alltid det som jag använder mig av sist, efter att jag testat dom 3 föregående alternativen men misslyckats eller att dom tar för lång tid.