fbpx

Använd dessa tips när du tvättar grävmaskinen.

Innan du börjar tvätta maskinen

Använd papper, en slickepott eller gamla trasor för att torka bort allt fett som du ser har trängt ut överallt. Desto mer du torkar bort innan tvätt desto mindre fett får du på dig och på hela maskinen vid tvätt så var noggrann med detta, det kortar hela arbetsprocessen avsevärt.

Använd kallavfettning

För att få bort all olja och fett så underlättar det om du använder kallavfettning, det är en petroliumbaserad avfettning, vi använder BVE kallavfettning. Applicera i motorutrymme, alla trånga utrymmen där det finns fett och olja. Låt detta verka i cirka 10 minuter, om det börjar torka in så kan du bara spruta på mer. Det brukar vara väldigt tjockt med olja och fett på maskiner så använd rikligt med kallavfettning så blir arbetsprocessen inte lika långdragen och det blir mer lättjobbat.

spola av grävmaskin

Använd dig av en hetvattentvätt

Det är i princip helt omöjligt att få rent en maskin om du inte har en hetvattentvätt, en vanlig personbil är inga problem med kallvatten men för att allt fett ska lossna så behövs varmvatten. Vi använder en Kärcher HDS 10/20-4M, du kan hyra en här. Hur varmt vatten som behövs beror på hur mycket fett det är och hur länge det suttit där, vi kör på cirka 100 grader + då släpper smutsen relativt lätt.

Du måste spola länge....

Det krävs tålamod, tid, regnkläder, gummistövlar, gummihandskar och återigen tid för att få allting rent. Vi brukar hamna på mellan 5-10 timmar på att bara spola rent en typ grävmaskin eller annan maskin. Det finns inga genvägar till ett rent och fint slutresultat.

Invändigt - Skruva loss pedaler med mera

När du ska rengöra maskinen invändigt så underlättar det avsevärt att skruva loss pedaler och annat så du kan ta ut gummimattan och spola av det som går utanför hytten. Det är ofta väldigt trångt och svårt att komma åt, ingen tanke på att bygga för att det ska vara lättstädat över huvudtaget. 

Rengöring invändigt

Om du har en Tornador underlättar det väldigt mycket när du ska rengöra hytten. Med hjälp av en Tornador får du högt lufttryck blandat med rengörande vätska så smutsen lättare släpper och du sedan kan dammsuga upp det och torka rent. Vi använder BVE Interiör i Tornadorn.