fbpx

Är det verkligen så viktigt att serva och underhålla bilen?

Måste man utföra service på sin bil?

Ja, måste man utföra service på sin bil? När man hämtar ut sin bil från en bilverkstad kan tanken slå en om man verkligen måste lägga alla dom pengar som det kostar att serva bilen. Det kostar inte bara mycket pengar, det tar tid i form av att man måste hitta en verkstad som kan utföra servicen, man ska boka en tid, man ska lämna bilen och kanske hitta skjuts därifrån, man ska vara utan bil under tiden och man ska till sist lyckas hämta ut sin bil när den är klar. En hel del omständigheter kring ett enda servicetillfälle. 

Men om man jämför kostnaderna som kan uppkomma om man inte sköter service och underhåll på sin bil med kostnaderna som det kostar att serva och underhålla bilen så är det i längden billigare att sköta service och underhåll enligt biltillverkarens rekommendationer. Ett motorhaveri eller en trafikfarlig bil brukar sällan sluta billigt. Det är ju faktiskt inte bara risken för haveri som uppkommer om man inte sköter serviceplanen, det tar också på miljön, bilen blir med tiden trafikfarlig och du själv riskerar att bli strandsatt i dom minst trivsamma miljöerna. 

Alla bilar har en serviceplan som tillverkaren har gjort för att den ska följas, det är förutsättningen för att bilen över tid ska hålla. Kostnaden för service och underhåll är något man måste räkna in i ägande och driftkostnaderna för bilen. En bil som inte är servad brukar om inte annat vara väldigt svårsåld om man skulle vilja göra det en dag. En av dom viktigaste faktorerna man tittar på när man letar efter en lämplig bil att köpa är just om bilen är servad och underhållen. 

 

Vilken bilverkstad ska man välja då?

Vilken bilverkstad ska du välja för just din bil? Det är en rad olika faktorer du måste ta hänsyn till när du ska välja serviceverkstad. 

Har du nybilsgaranti kvar på bilen? Om du har nybilsgaranti kvar på din bil måste du kontrollera vad som krävs av dig för att den garantin ska fortsätta gälla. Om du får utföra en service på annan verkstad än en auktoriserad verkstad för just din bil. 

Ta in offerter eller kostnadsförslag från olika verkstäder. Priset på en service kan skilja sig väldigt mycket mellan olika verkstäder på exakt samma service. För att kunna göra denna prisundersökning måste du ta reda på exakt vad det är för typ av service som står på tur för din bil. Hur långt din bil har gått. Vad är det som ska utföras i den service som du ska genomföra. Ge sedan alla verkstäder samma information och förtydliga att serviceboken även skall fyllas i. 

Kontrollera omdömen från tidigare kunder som anlitat verkstäderna. Det finns många verkstäder som fuskar eller slarvar med många olika saker. Du måste undersöka verkstäderna om dom uppfyller kraven och har nöjda kunder sedan tidigare. Det är inte så kul om du betalar massvis med pengar för något som kanske inte ens blir utfört. 

Du kanske har en verkstad eller en verkstadskedja som du tidigare anlitat och är nöjd med. Efter att man utfört ett antal service eller reparationer på sin bil brukar man i regel ha hittat en favoritverkstad som man fortsättningsvis också använder för att dom är duktiga, erbjuder bra priser eller att dom håller till i närheten av din bostad eller ditt arbete.

 

 

Vad rekommenderar vi för verkstad?

Vad rekommenderar vi för verkstad? Vi har ju lång erfarenhet av bilar över lag och vi både har och har haft många bilar tidigare så vi har testat en del verkstäder. Det finns så klart många bra verkstäder och verkstadskedjor. 

En av dom stora kedjorna som har fallit oss i smaken av flera anledningar är Mekonomen. Främst för att alla deras verkstäder har klarat vissa krav för att få använda deras namn och ingå i kedjan. Dom visar alltid ett proffsigt bemötande. Av våra tidigare erfarenheter försöker dom alltid hitta en lämplig lösning för just den aktuella kunden, som är både rätt i pris och på en rimlig nivå. Dom har ett lätthanterligt och bra uppbyggt bokningssystem. Dom använder sig enbart av kvalitets delar till sina arbeten. Personalen utbildas löpande för att ha kunskap nog att möta bilbranschens snabba utveckling. Kort sagt – Mekonomen är en riktigt bra bildels och verkstadskedja.