fbpx

Vilken är den bästa rubbingen?

Vilket polermedel ska man använda? Vilken rubbing är bäst? Jag har någon rubbing hemma men jag ska köpa en bättre, vilken ska jag välja?

Det är väldigt vanligt att vi får frågor kring vilket medel man ska använda när man ska polera bilen, gemene men tror att det är just medlet som avgör hur resultatet blir. 

Absolut har rubbingen / polermedlet inverkan när du ska polera bilen, men det är absolut inte vilket märke du har på flaskan som avgör resultatet. Oftast när någon påstår att en rubbing är “sämst” eller att den “tar ingenting” har det med utövarens teknik och tillvägagångssätt att göra. 

Vilket polermedel är bäst?

Här är några saker som är minst lika viktiga som vilken rubbing du använder

Din teknik

Det som har absolut störst inverkan på hur resultatet blir är din teknik, erfarenhet, kunskap och ditt engagemang. 

Precis som med allt annat tar det tid och krävs övning för att du ska bli bra på att polera, det är inte bara att börja köra på och hoppas att rubbingen / polermedlet ska göra hela jobbet. Men det är andra sidan inte så komplicerat heller och det ska till ganska mycket av både otur och ovanligt hård körning för att du ska göra mer skada än nytta när du polerar så det är inte farligt att testa sig fram. 

Typ av polermaskin

När det kommer till olika polermaskiner så finns det en rad olika på marknaden att tillgå. 

Det som är största skillnaden är om det är en “roterande” polermaskin eller en “oscillerande” polermaskin. 

Roterande polermaskin jobbar precis som det låter, den roterar. Detta är det absolut effektivaste alternativet när det kommer till hög avverkning. Upplevs av vissa som svår att hantera, kan lämna efter sig så kallade “hologram” eller “polerrosor”.

Oscillerande polermaskin finns med både en och två polerhättor som oscillerar, dvs den roterar och vibrerar i ett obestämt mönster. 

Roterande oscillerande polermaskin

Trissa / trissor

Trissan eller trissorna beroende om du har en eller två polerhättor spelar väldigt stor roll i hela processen. 

Det finns hur många olika trissor som helst på marknaden att välja mellan och upplevs ofta förvirrande för den icke insatta. Olika färger, storlekar, släta, mjuka, hårda, skum, ull, microfiber med mera är några olika modeller man ställs inför. 

Om du ska investera i någonting inför att du ska polera bilen så rekommenderar jag att du lägger dina slantar på riktiga kvalitéts trissor. Billiga trissor av halvfabrikat kommer inte göra det du förväntar dig. 

polertrissor

Dosering av rubbing

Hur du doserar rubbingen eller polermedlet har större påverkan än vilket märke som står på flaskan. 

Många av “proffsen” där ute rekommenderar att man ska dosera 3-4 st ärtor på trissan / trissorna, det är lagom sägs det. 

Min bestämda uppfattning är att ärtor kan vi hålla borta från polering, även om det bara handlar om en mängdbeskrivning. 

För att trissan ska kunna samarbeta med rubbingen fullt ut och få full effekt så måste hela trissan appliceras med rubbing. Jag brukar säga att en tunn “sträng” runt trissan med rubbing brukar vara lagom. Sen varierar man mängden med olika tjocklek på strängen. 

Applicerar man bara 3-4 st “ärtor” på trissan är det som att montera 3-4 st dubb i ett däck och försöka köra upp för en isig backe som Larry sa till mig för några år sen. 

 

dosering rubbing
Mothers rubbing

Finns det olika sorters rubbing / polermedel?

Finns det flera olika typer av polermedel? 

Svaret är ja, det finns olika rubbingar. Enkelt förklarat är väl att dom är olika “grova”. 

1. Grov-rubbing – Är som det låter, en grov-rubbing som är avsedd att klara av att eliminera även större repor eller andra lackdefekter. Den avverkar väldigt mycket med andra ord. Ett exempel på en grovrubbing som vi använder dagligen är Mothers Heavy Duty rubbing.

2. Medium-rubbing – Också som det låter, en medium-rubbing som inte är fullt lika effektiv när det kommer till att avverka eller eliminera repor i lacken. Fördelen mot grov-rubbingen är att man kan enklare nå hög glans i lacken med medium-rubbingen. Exempel på medium-rubbing är Mothers Rubbing compound.

3. Fin-rubbing / Polish – Detta är ett väldigt fint polermedel, ingenting som man avverkar repor med på kort tid, det går absolut att avverka en repa med denna men det kommer ta betydligt längre tid än grov-rubbingen. Med en Polish kan man uppnå väldigt hög glans. Exempel på Polish är Mothers Finishing Polish.

Vad ska man tänka på när man ska köpa rubbing / polermedel?

Om du står inför att du ska köpa rubbing så kanske du har en personlig favorit, eller någon butik på orten du bor i säljer rubbing från någon av dom olika tillverkarna som finns. 

Börja med att använda slut på det du har hemma först, det kommer med största sannolikhet inte göra underverk med ett annat märke på medlet. Och en rubbing kan så vitt jag vet inte heller bli gammal eller gå ut ur datum, skaka om flaskan innan användning så ska allt vara lugnt.

Vi använder uteslutande bara Mothers Heavy Duty rubbing eftersom det är Mothers som vår leverantör Bilvårdsexperten säljer. Vi tycker naturligtvis att den rubbingen fungerar utmärkt. Mothers HD som är dess förkortning är en så kallad Grov-rubbing, den är alltså effektiv nog att klara att av avverka även större repor eller andra lackdefekter. Men vi använder denna “grov-rubbing” till hela poleringsprocessen, finpolering som grovpolering eller för att eliminera rejäla repor och även bara för att få bort så kallade hologram.

Att man måste ha flera olika rubbingar för att bearbeta lacken i flera olika steg är bara en myt, förmodligen för att få polering att verka mer komplicerat än det egentligen är.

Varje produkt bör också användas på rätt sätt, det är dumt att döma ut en produkt innan man tagit reda på om det är tekniken som är fel.

vilken rubbing

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.