fbpx

Vilket bilvax ska jag välja när jag ska vaxa bilen?

Vilket vax till bilen är bäst? Det finns en mängd olika typer av bilvax ute på marknaden, för att inte tala om hur många olika tillverkare det finns till alla olika sorters bilvaxer.  Jag kommer här i detta inlägg försöka tydliggöra och uttrycka mig på ett enkelt och tydligt sätt så vem som helst kan förstå. Man behöver absolut inte vara bil rekondare för att vaxa en bil, i princip vem som helst klarar av att göra det. Här får du veta vilket vax du ska välja för just din bil och dina förutsättningar.

Vad finns det för olika sorters bilvax?

Under dom senaste åren har det verkligen tillkommit en mängd nya olika typer av vax på marknaden. Det finns till och med olika vaxer för olika färg på lacken. Det skiljer sig mellan dom olika sorterna hur lång hållbarheten är, egenskaperna i vaxet med mera. Här skriver jag upp några av dom vanligast förekommande bilvaxerna som jag hör om:

 • Carnauba vax
 • Hårdvax
 • Pastavax
 • Syntetiskt vax
 • Sprayvax
 • Hydrofobiskt vax
 • Snabbvax
 • Cleanerwax 

Varför vaxar man egentligen bilens lack?

Det finns många olika uppfattningar om varför man vaxar bilen och olika syn på hur viktigt det är att vaxa bilen.

Att man måste vaxa bilen kan jag börja med att säga att det stämmer inte, det är absolut inget man ska känna tvång över. Det beror så klart på vad din bil har för lack, om det är en äldre bil med en solid lack är det mer nödvändigt än om du har en metalliclack med klarlack. En solid lack är en lack utan metallic, dvs en helt solid blå eller röd exempelvis. Äldre bilar med solid lack kan man ofta se är väldigt matta i lacken, en röd bil kan exempelvis se nästan rosa ut. Det är för att lacken inte har någon klarlack som skyddar mot solens UV-strålning, väder, vind och slitage som uppkommer i vardagen. Så om man har en metalliclack med klarlack så är det absolut inget krav på att man måste vaxa bilen, då har den klarlacken som skyddar alldeles utmärkt mot dom påfrestningar en lack får stå ut med. 

Vad fyller då ett vax för funktion? Jag listar några olika funktioner nedan vad ett vax kan vara bra för.

 • Skyddar mot UV-strålning.
 • Skyddar mot salt och annan smuts.
 • Vissa traditionella vaxer gör bilen mer lätt tvättad.
 • Smutsen fastnar i vissa fall inte lika hårt.
 • Vissa vaxer gör att ytan får bra “avrinning”.

Hur vet man vilket vax man ska välja då?

Det är naturligtvis upp till var och en vad man tycker och vad man väljer att använda för bilvax. Min personliga åsikt när det kommer till att välja ett bra vax är att det egentligen inte spelar så stor roll vilket vax man väljer, av dom gamla traditionella bilvaxerna menar jag nu. Ett vanligt traditionellt bil vax som är framtaget för att skydda lacken mot UV-strålning och göra att smutsen inte fäster lika bra. Dom vaxerna som har uppkommit under dom senaste åren där huvudfokus är att skapa så bra avrinning som möjligt däremot tycker jag personligen inte är något vidare bra över huvud taget. Jag använder uteslutande alltid Mothers Carnauba Cleanervax som är en personlig favorit jag har använt mig av under flera år på både mina egna bilar och kundbilar. Mother Cleanervax har även en rengörande effekt så det är en kanonprodukt att använda som en “enstegare” på en gammal matt lack, det rengör lacken från oxiden som gör den blek och skyddar samtidigt som ett vanligt vax. 

Mothers Cleanervax fungerar på alla typer av lacker, solida, metallic med klarlack, ljusa, mörka och alla lacker du kan tänka dig. Den är lätt att jobba med, uppfyller dom egenskaper som jag tycker att ett vax ska uppfylla. Hållbarheten är så klart olika beroende på hur lackens skick var vid appliceringen av vaxet, vad det är för typ av lack, hur bilen tvättas, med vad bilen tvättas, hur bilen används, vilket klimat det är där bilen används med mera med mera. Men det bör ska hålla under några månader åtminstone om förutsättningarna är bra. 

Att det finns olika vaxer för olika färg på lacken är ett rent och skärt försök att sälja mer produkter bara, det har ingen som helst betydelse vilken färg lacken har. Dom flesta vaxer har oftast relativt likvärdig hållbarhet också så försök att inte köpa ett vax bara för att det står på flaskan att det håller länge.¨

 

Kontinuerliga underhållstvättar förlänger hållbarheten på vaxet

Kontinuerligt underhåll förlänger hållbarheten på vaxet. Om man kontinuerligt underhållstvättar sin bil enligt vår tvättguide kommer man över tid ha en betydligt mer lätt tvättad bil jämfört med om man bara vaxar en gång per år och inte underhåller bilen däremellan. Så om man vill påverka hållbarheten på vaxet rekommenderar jag att man tvättar sin bil regelbundet och även använder spray vax ungefär vid var 5:e tvätt. 

Du “fyller på” vaxet vid varje tillfälle då du svampar bilen med ett vaxschampo och samma gäller även om du applicerar spray vax emellanåt. Att spraya på spray vax och torka av är ett väldigt enkelt och snabbt sätt att påverka hur lätt tvättad bilen är.

Det finns inga magiska produkter som kan ersätta kontinuerligt underhåll, oavsett vad alla säljare försöker övertyga dig om så är det bara kontinuerligt underhåll som långsiktigt kan påverka skicket på din bil över tid.